Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět metrů krásy

Jsem nepoučitelná. Sotva jsem se zbavila šátku na nošení dětí a spolu i s ním nutnosti šktrit se na pruhu látky, začala jsem koketovat s myšlenkou na další zavinování do pruhu textilie.

To, že sárí chybí knoflíčky nebo zip jsem dlouho považovala za zásadní překážku k tomu, abych ho mohla nosit. Navíc jsem se domnívala, že je to druh oděvu, který sluší pouze krásným Indkám, který se nehodí do našeho klimatu a ve kterém bych prostě vypadla divně. Rovněž jsem neměla nijak velkou důvěru v komfort nošení sárí.

Přitom moje první setkání s tímto nádherným oděvem se odehrálo už před mnoha lety a proběhlo vcelku příjemně. V jakémsi přechodném nadšení jsem si pořídila jeden viskózový kousek, více méně správně jsem ho kolem sebe ovinula a pak jsem v něm šla do společnosti. Tím to skončilo. Byla to zkušenost, která mě nijak nepoznamenala, ani kladně, ani záporně. Prostě jsme s indickou módou minuly

Podruhé jsem sárí potkala u kamarádky. Kamarádka v rámci probíhajícího babince všechny přítomné postavila do řady a ovinula nás do tkaniny jak poslušné kokony. Vzpomínám si, že už tehdy jsem chtivě sahala po oranžové, žluté a červené, kamarádka mi však nekompromisně vnutila jakýsi černobílý kousek s tím, že s mou barevnou typologií si nemohu příliš vyskakovat. Moje barevná typologie asi byla v pořádku, ale já sama jsem vypadala jako kostkovaný neforemný pytel. Nechápala jsem, jak se může tvrdit, že sárí krásně vytvaruje postavu. Leda že by měl autor tohoto výroku na mysli geometrické tvary jako třeba kouli nebo kvádr.

Po tomto sáríovém fiasku jsem se rozhodla , že si už nikdy nebudu hrát na princeznu a vydala jsem se na cestu, kterou se mnou následuje tolik mých souputnic na rodičovské dovolené. Vklouzla jsem do uniformy matky z pískoviště (džíny, triko, tenisky), na hlavě jsem si vytvořila účes, o který není nutno pečovat, a utěšovala jsem se, že sice nemám žádný styl, ale zato jsem oděna prakticky a pohodlně.

Úspěšně jsem směřovala k těstovité imidži maminy. Občas jsem se pokusila o neurčitý záchvěv originality, většinou to však nedopadlo podle mých představ. Byla jsem přesvědčena, že někde za všedním zjevem ukrývám cosi lepšího, zajímavého a možná i přitažlivého, ale začínala jsem se smiřovat s tím, že mi není dáno to objevit a ukázat světu.

První lehké ozvěny změny jsem začala pociťovat po druhém porodu. Něco se stalo. Toho rána se u nás v ložnici nenarodila jen moje dcera. Narodilo se i něco, co mi scházelo. Co jsem postrádala tak dlouho, až jsem zapomněla, že mi to chybí. Moje sebevědomí. Poprvé v životě jsem si přišla jako žena. Dokonce i s poporodními kilogramy navíc, s únavou vepsanou pod očima, s mlékem protékajícím přes kojící podprsenku. Tam na tom místě, v tu chvíli, kdy jsem byla sama a sama jsem dokázala, že zvládnu porodit. Že to dokážu bez cizí pomoci. Porodila jsem miminko a porodila jsem i svou ženskost.

Nešlo to ráz naráz, ale krok za krokem jsem zjišťovala, že být ženou je zábava. Že si to můžu užít.

A v tomto rozpoložení se odehrálo moje třetí setkání se sárí. Konečně jsem byla připravená. Tentokrát to byla vášeň, co zahořela jasným plamenem.

Nechala jsem všechny teorie o barevném ladění stranou a jala jsem se používat srdce a intuici. Ke svému bledému evropskému obličeji jsem kladla výrazné oranžové a sytě růžové odstíny. A vypadalo to kupodivu dobře. Lépe, než jsem čekala. Já, která jsem se styděla jít na koupaliště v plavkách, jsem koketně odhalila kus břicha. A líbilo se mi to. Moc se mi to líbilo. Do uší jsem si nasadila výrazné náušnice a oči jsem si obtáhla černou tužkou. Možná jsem nevypadala jako bollywoodská star, možná jsem nedosahovala ani krásy běžné indické venkovanky, ale ten pocit stál za to. Vlála jsem a vznášela jsem se a dokonce jsem si u toho ani nešlapala na vlečku.

Najednou se mi nechtělo splývat s davem, nebavilo mě být šedou myškou. Potřebovala jsem zářit a hýřit barvami. Odmítla jsem se nechat rozptylovat obavami, zda na podobné výstřednosti nejsem už stará, zda to není pominutí smyslů, kterého budu litovat, zda se dobrovolně nepasuji do role obecního blázna a zda jsem si za ty peníze raději neměla pořídit bytelné tepláky.

Sárí totiž není jen pruh látky. Sárí je magie. Sárí žije a dýchá a vypráví příběhy a když se k němu chováte hezky, přilne k vám jako přítulný domácí mazlíček. V sárí můžete snít a být nekonečně ženská, i když v něm třeba vytíráte podlahu nebo honíte děti po zahradě.

 

Sárí je cesta. Cesta, po které lze kráčet s rozkoší z každého kroku.

 

 

Autor: Gabriela Chrastilová | úterý 16.3.2010 13:30 | karma článku: 24,54 | přečteno: 2657x
  • Další články autora

Gabriela Chrastilová

Být jako vakovlk

Onehda jsem zase u dopolední kávy (která je součástí složitého procesu ranní resuscitace) pročítala články na netu (byly doby, kdy jsem se oživovala četbou beletrie, ale od té doby, co mám děti, mi pomřelo značné množství mozkových buněk a moje záliby se poněkud zjednodušily). A narazila jsem na jeden poměrně zajímavý o vymřelých živočišných druzích (chudáci, co dopadli stejně jako ty moje neurony).

28.8.2011 v 8:00 | Karma: 14,29 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Hlavně přirozeně

Poměrně často se setkávám názorem, že takzvaný „přirozený porod“ (a jeho ještě o mnoho zvrhlejší a nebezpečnější mutace domácí porod) je jakýmsi voláním po návratu do časů dávno minulých, že je aktivitou, která v moderní společnosti nemá své místo, a že je to prostě úplná pitomost chtít se vrátit do časů našich bab a prabáb, odkázaných při slehnutí toliko na pomoc bab (porodních).

17.8.2011 v 16:44 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Jak se budu jmenovat?

Je tomu již třiatřicet let, co moje máti vybírala jméno pro svoje očekávané dítě. Rodinná historka traduje, že maminka byla celé těhotenství přesvědčená, že pod srdcem nosí miminko mužského pohlaví. A tak se i její myšlenky točily kolem jmen pro chlapce. Měla jsem být Ondřej nebo Filip. Maminka byla natolik soustředěná na očekávaného syna, že z hlavy úplně vytěsnila jinou možnost, tedy že by se jí narodila holčička.

16.8.2011 v 19:25 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Jak jsem se (ne)stala spisovatelkou

Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte. Pijte, co hrdlo ráčí. (Stehen King, O psaní).

6.7.2010 v 19:30 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1627x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Bonding není bondage

Na první pohled vypadají obě slova podobně. Však se také značná část lidí, kterých jsem se ptala, zda se setkali s pojmem bonding, začala pýřit a mumlat cosi o úchylných sexuálních praktikách.

7.12.2009 v 9:10 | Karma: 16,52 | Přečteno: 3425x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2722x
Matka, manželka, kynoložka, kočkomilka, buddhistka, sympatizantka normálního porodu, sáríholička, nadšená divačka bollywoodské kinematografie. Autorka knih pro maminky (Agáta a já, Eroika 2008) i pro ostatní lidi a ne-lidi (Smrtí život začíná, Jota 2010). Spoluautorka knihy Bonding - porodní radost (DharmaGaia, 2011).
Publikuji i články pro časopisy (Máma a já, Děti a my) a zahlcuji Síť.
Více čtení o mně a ode mě na www.gaurichrastilova.cz